Wybierz restaurację:


Historia sushi w Polsce

W Polsce sushi zostało spopularyzowane dopiero w latach 90-tych XX wieku, za sprawą wcześniejszej żelaznej kurtyny. Jednakże w ciągu zaledwie 10 lat Polacy tak bardzo polubili sushi, że obecnie ciążko jest spotkać nawet niewielkie miasteczko, w którym nie znajdzie się restauracji podającej sushi.

Są jednak sushi oraz sushi - w wypadku tej potrawy szczególne znaczenie ma jakość oraz uczciwość pracy kucharzy - ryba bardzo szybko traci świeżość, przez co sztuką w restauracji sushi jest zapewnienie dostaw świeżych surowców. Również technika przygotowywania sushi oraz jakość pozostałych surowców ma ogromne znaczenie - na smak sushi składają się w równiej mierze świeżość składników, ich jakość i pochodzenie oraz umiejętności osob y, któa je przygotowywuje.

Prawdziwe sushi nie może się rozpadać przy pobieraniu pałeczkami, musi pozostawiać przyjemne uczucie sytości ale nie przepełnienia. Prawdziwe sushi musi zostawać w pamięci i pozostawiać miłe wspomnienia. Bowiem to nie tylko potrawa - suhi jest niejako stylem życia.

Sushi można jesc zarówno palcami jaki paleczkami. Ważne jest jednak aby zjadać cale kawałki naraz. Niedozwolone jest pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. Do sushi podaje się sos sojowy, zielony pikantny chrzan wasabi (rosnący pod woda) i imbir marynowany. Zawsze po spożyciu sushi jednego rodzaju, zagryzamy imbirem, aby smak poprzedniego kawałka nie wpływał na następny, ponieważ imbir oczyszcza kubki smakowe . Dopiero wtedy kosztujemy i w pełni smakujemy innego rodzaju sushi.