Wybierz restaurację:


Historia Sushi na świecie

Sushi jest najsłynniejsza potrawa japońska na świecie. Składa sie z ryżu oraz najróżniejszych ryb i owoców morza takich jak np. : Tunczyk, Łosos, Wegorz, Małż, Krewetka - to tylko niewielki ulamek potencjalnych skladników sushi. Przygotowuje sie je na wiele sposobów, niezaleznie jednak od sposobu przygotowywania, niezmienne jest to, ze ryz do tej potrawy zakrapia sie octem ryzowym, natomiast skladniki miesne (ryby i owoce morza) miały postać surową, lecz nie zawsze…  

W dziale historia sushi przedstawiliśmy proces, który służył konserwowaniu i przechowywaniu ryb - na przestrzeni czasu przekształcił się on w prawdziwą sztukę przygotowywania, aranżacji i podawania prostych, ale wyszukanych dań, które z rybami często nie mają nic wspólnego. Sushi bowiem wcale nie oznacza dań tylko z surowej ryby - są to dania sporządzone z zakwaszonego ryżu z dodatkiem ryb, owoców morza, albo z wielu innych składników takich jak warzywa, plastrów wołowiny, kurczaka lub innego miesa, omletu jajecznego przyprawionego bulionem rybnym,  itp. . Bowiem w rozumieniu Japończyków sushi jest to ryz zakwaszony do smaku octem ryzowym z dodatkiem przypraw (sol,cukier,kumbu), a jeśli dodamy do niego np. plaster ryby i położymy go na kulce ryzu sushi  będzie ono mialo wtedy już swoja indywidualna nazwe z  która już na pewno wielokrotnie spotkaliście się panstwo i o którym już dzis mowilismy, a jest to…. NIGIRI SUSHI .

Natomiast plastry surowej ryby, do których osobno podaje się porcję ryżu to sashimi. 

Sushi ciągle się zmienia, rozwija i wzbogaca. 

W mniejszym stopniu dotyczy to samego procesu przygotowania sushi, natomiast ciągłym zmianom podlega sposób podania i składniki, których używa się do tworzenia tych zdrowych i smakowitych dań.